28 Aralık 2007 Cuma

Yeni Yıl Seramonileri

Yeni yıl, yeni yıl bizlere kutlu olsun.Yeni yıl, yeni yıl bizlere mutlu olsun! :) ilkokuldayken bize bunu söyletirlerdi, bilmem hatırlayanınız varmı?Yılbaşı bana hediyeleşmeyi hatırlatır! Buda benden size, yarım elma, gönül alma...
Yılbaşın da bizde kabak tatlısı yapar annem, sevap olduğuna inanılır, hepimiz afiyetle yeriz...
Saat tam 12'de bir nar kırarım kapımın eşiğinde ve oğlum tüm gücünü deneyip öyle bir atarki eşiğe, apartman sahanlığı kırmızıya boyanır, bende elimde bir bez silerek girerim yeni yıla...Tavsiye olunur, bu evinize tüm yıl boyunca bereket girmesi için:)
Sonra efendim, yine saat tam 12, koşturuyorsunuz ve evdeki bütün muslukları açıyorsunuz, şakır şukur sesler, yine her işimiz su gibi aksın ve bolluk gelsin diye:)
Daha bitmedi, evdeki bütün ışıkları açıyorsunuz, aydınlık bir yıl için...

Yani anlayacağınız, her yıl saat tam 12 , bizde herkes görevini biliyor, birbirimize çarpmamaya çalışarak, evin içinde koşturup, severek, gülerek yapıyoruz, Kucaklıyoruz bir yılı daha bunuda gördük diye ve daha nicelerine deyip...Sağlıkla, huzurla, mutlulukla,barışla,sevgiyle dolu bir yıl diliyorum, tüm insanlara ve dünyamıza...

22 yorum:

diLék dedi ki...

saat 12 görevleri enterasan ((:
siz suyu fazla açık tutmayın da, malum....
mutlu bir yıl diliyorum (((:
sevgiyle kalın (:

CaDı dedi ki...

Harikasiniz ne diyeyim, biz bu sene yeniyila isyerinde girecegiz ama aklima yazdim:) Ilerde kalabalik bir aile oldugumuz da yapariz insallah:)))

Sevgiyle dolu mutlu yillar dilerim..

sofi dedi ki...

Dilek'çim, su olayı malum, onu kısa kesicez artık.Babası Erzurumlu bir iş adamı olan arkadaşım vardı, 12 gibi gidip fabrikadaki muslukları açarmış bir süre ve iyi geldiğine inanıyorlardı, zamanla banada yerleşti, üstüne ilaveler geldi, evde bir kaç dakka böyle curcuna yaşıyoruz ama keyifli oluyor.Sevgiler...

sofi dedi ki...

Cadım, teyze olmuşsun! maşşallah!Darısı senin başına, kocaman bir aile ol, sende kendi seramonilerini oluştur, bağlayıcı, birleştirici anlar bunlar ve anılar oluşturuyorsun ailenle...( benimkilerden tüyo alabilirsin, denenmiştir)
sağlık ve mutluluk dolu geçsin yeni yılın Sevgiler...

Moonish (moonsun) dedi ki...

Sevgili Sofim "nar'in berketine inanrim ama bunu ilk defa senden duydum, yani kapi onunde nar kirmayi :)) Aslinda isiklari, suyu ve degerlerini de ilk defa senden duyuyorum... aslinda dusununce ne kadr da mantikli geliyor, hepsi de bereketin isareti :) Biz de hep isiklari kapatip disarisini seyrederdik yeni yila girerken :) Bundan sonra bu seremonileri ben de deneyecegim, yeni yila evimin butun isiklarini yakarak ve tabii bulursam bir de nar'la :)) Kucak dolusu sevgiler gonderdim sana, nice nice mutlu yillara sevdiklerinle birlikte :)

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Ayol nasıl israf ve müsrif bi kutlama bu:)
Herkes gibi kırmızı don giyip sarılıp öpüşsenize alla allaaaa.

Nütven tikkat yani suyu ve elektriği açmayalım,açanları uyaralım ve mutlu yıllar diliyelim efenim:)))

Admin dedi ki...

Soficim harikasin valla, senin olaylara bakis tarzina bitiyorum, bu sayfaya her gelisimde gulumseyerek gidiyorum. Nesen daim olsun canim.

Sarkiyi hatirlamazmiyim, kabak tatlisida oyle, annemden sonra ben yuruttum bu gelenegi, ama burada kabak bol olmasina ragmen lezzetsiz oldugundan yapmiyorum.
hediye icin cok tesekkur ederim, o kadar begendimki acaba seramikten boyle bir figur yapabilirmiyim diye dusundum, bakacagim artik.
Su ve isik acmayi ilk kez duydum senden buyuk keyifle cocuklarla kostururuz evde artik.
Amaaa su NARI nerde kirsam bir turlu bulamadim, apartman katlari hali kapli)) binanin onude olmaz, balkondan mi firlatsam acaba)))

Canim, Allahtan senin icin her yeni yilin bir oncekinden daha guzel ve mutluluk dolu olmasini dilerim, cocuklarina ve tum sevdiklerine.
Sevgiler...

sofi dedi ki...

Moonsuncım, hem eğleniyosun o koşturmada, hemde umut veriyor sana, yeni yıla hoşgeldin derken onun hayırlı olması için bu ritüelleri yapıyosun, inanıyosan eğer gerçekleşiveriyor.Kendimi Şaman'lar gibi hissettim:)Askerimde evde tek kalmış cam bardakları kırardı, şer kırılsın diye, cana gelecek mala gelsin diye.Aslında bunların birleştiriciliği güzel, aile olabilmek, birlikte aynı duygu ve düşünceyle aynı yöne bakabilmek, aile için iyilikler istemek.Narın orda olmayışına üzüldüm yine de ışığı ve muslukları aç bir kaç dakkalığınada olsa, inşallah tükkanın bereketli olur.Sana ve eşine çok güzel bir yıl diliyorum, kocaman ailen olsun,kızlar, oğlanlar, seramonilerinizi paylaşın.Kucak dolusu sevgiler...

sofi dedi ki...

Biyosu, al donu yazamadım artık, onuda, parayı çok rahat harcayan, habire alışveriş yapan bir arkadaşıma aldırırım, bak ne kadar özenliyim al don konusunda!Bol bol donanayım diye!Sana bir tüyo, kız çeyizi hazırlanırken sandığa ilk önce don konulur donansın diye, maviş'le, zeytin'e yap emi:)Biyocum, çocuklarınla, eşinle birlikte mutlu yıllar diliyorum, herşey gönlünce olsun, iyilikler, güzellikler seni bulsun...

sofi dedi ki...

Dantelcim, canısı,bende bu sene narı temiz bir poşetin içine koyup ağzını bağlayıp kıracam, yoksa yeni yıla hep eilmde bez apartmanın duvarlarını silerek giriyorum, sende öyle yapabilirsin, hem poşette dağılmış olanları yiyebilirizde, öteki türlü atmak zorunda kalıyordum.Bende o seramik figürü çok beğenmiş ve arşivime atmıştım yeniyıl için, yapabilirsin, bana tuzlukla, karabiberlik gibi geldi ama çok şık ve sevimli, sıcak bir tasarım.Hatta bir site buldum harika tasarımlar var onuda yayınlıycam.Sende biliyorsun o şarkıyı, kabak tatlısını, çok sevindim.Yeni doğmuş bebekle ilgili de yapılan bir çok seramoniler vardır bir gün onlarıda yazmak istiyorum ki hatırlansınlar.
Sana, çocuklarına kucak dolusu sevgiler gönderiyorum, sağlık mutluluk dolu bir yılınız olsun,sevgiler...

Sem dedi ki...

Sevgili Sofi, ne suyu, ne elektriği ne de narı duymuştumm:) Aile de bu tür ritüellerin olması çok hoşuma gitti doğrusu. Sana, ailene ve okurlarına bereketli, sağlıklı, mutluluk ve barış dolu bir yıl diliyorum. Yeni yılda yeni yazılarında buluşmak üzere diyorum..

Sevgiler

sofi dedi ki...

Sevgili Sem, ben bunları yapıyorum ya herkes biliyor zannediyordum.Bana mutluluk ve umut veriyor bu ritüeller.Tüm iyi dileklerin için teşekkürler.Yeni yıl sanada, sevdiklerinede bol gönüllü davransın, iyilikler ve güzellikler getirsin.Kucak dolusu sevgiler...

Lyn dedi ki...

yeni yılı karşılamak için enteresan bir seremoniniz varmış :) böyle şeylerin yapıldığını bilmiyordum. tabii, böyle davranışlar niyetletimizin gerçekleşmesine bir anlamda daha fazla enerji yüklememizi de sağladığı için yararlı da aslında... yeni yılınız kutlu olsun, şimdiden. mutlu yıllar. sevgiler...

Enes dedi ki...

" Yeni yıl, yeni yıl bizlere kutlu olsun.Yeni yıl, yeni yıl bizlere mutlu olsun! " hatırlanmaz mı? Hoca zar zor bunu öğretebilmişti. Sonunda öğrendim, zafer. (:

Adsız dedi ki...

valla süper insan bunların hangi birini yapacağını şaşırır ama iyi organize olmuşsunuz. Bu yıl askerin yerine kim ne görev yapacak ? yeni yılınız kutlu olsun

one ben bir sey dedi ki...

Soficiğim ,
Sizin ve tüm ailenizin yeni yılını kutluyorum.Yeni yıla giriş listesini uygulamaya çalışacağım.Şarkıyı hatırladım narın bereket sembolü olduğunu biliyordum ama yeni yıla giriştede kullanılacağını bilmiyordum.Su ve elektriği yeni öğrendim.Kabak talısını ise rahmetli anneciğim her yeni yıl arifesi yapardı .Paylaşım için teşekkürler
sevgilerimle

akçahan dedi ki...

Ailece mutlu ve sağlıklı bir yıl geçirmenizi dilerim. Sevgiyle kalın.

tülay erman dedi ki...

İnsanı gayrete getiren bir enerjisin sen biliyor musun Sofi.
Birden adrenalin yükledin bana.Hep umut aradığım depresif halimi yok ettin birden...
Zaten çok severim bu tip gelenekleri,ama söylediklerin,benim için yeni aksiyonlar.Bu yıla baya hareketli gireceğim demek ki..
Ben de,kapıdan girdikten sonra,oturulan odanın soluna mor kurdele bağladım.En uygun yer kapı kulbu geldi,görünen bir yer olması lazımmış.Mor doğru ve berekt rengiymiş.Ve bozuk paraları su dolu bir kabın içinde odanın herhangi bir yerine koydum.Bakalım bu yıl bereketli gelirse,her yıl yaparım.
Sağlıklı ve huzurlu bir yıl geçirmeni dilerim.Kocaman,kocaman öpüyorum...
TüTü

Aynur dedi ki...

Yeni yilin size ve tüm sevdiklerinize saglik, mutluluk, nese, basari, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim. Mutlu Yillar...


www.aynurdantarifler.blogspot.com

gülçin dedi ki...

sevgili sofi,
yeni yıla teyzemlerde girdim, yazını onlar da okumuşlar ve hepsini yaptık bu seremonilerin :) pek hoştu oradan oraya koşmak. gerçi narı torbada kırmak fikrini göremediğimiz için epey bir süre temizlemekle uğraştık ama olsun. şimdi bekliyoruz bakalım, 2008 sepetinde neler getirmiş bizim için. (bu arada bütün yılı musluktan musluğa koşarken geçirdim ya, su tesisatımda bişeyler olursa seni ararım haberin olsun :))))

sevgiler

sofi dedi ki...

Gülçin'cim, biz elimizden geldiğice hoş karşıldık yeni yılı, o da bizi kırmaz sanırım! Tesisata gelince yardımcı olmak isterdim ama 30.12.2007 itibariyle bu işlere baaay dedim, müşterilerim, patronum üzüldüler ama netcen onlarda bana baay getirdiler.Tesisatı yorma, ehil olmayanlra kurcalatma bişeycik olmaz, sana, teyzenlere iyi yıllar diliyorum, sağlıcakla, mutlulukla kalın...

Tijen dedi ki...

Bize de Erzurumlu komşumuz kabak tatlısı getirdi dün akşam. Onlar da bereket için pişirirlermiş. Bir de Ispartalı komşumuz getirdi, onların tabağında bir de güllaç vardı. Ben ancak bugün pişirebildim kabak tatlımı, bereket için diye değil de pazarda görüp dayanamadığım için... Mutlu yıllar!